88
İMECE’nin hala ölmediğini anlatmak için elime bir fırsat geçmişti

Tunceli’nin Mazgirt İlçesi’ne bağlı Darıkent Köyü’nden bir mektup aldık. Mektubu yazan Darıkent Köyü İlköğretim Okulu Müdür Vekili Nazım ÖZKAN’dı.

Nazım Hoca “Okulumuz Tunceli iline bağlı Mazgirt İlçesinde bulunmaktadır. Tunceli’ye 58, Mazgirt’e 26 km. uzaklıktadır. Köy okulu olduğundan maddi  olarak sıkıntılar yaşamaktayız.   Okulumuzun bazı ihtiyaçları vardı. Bu ihtiyaçları nasıl yapacağımızı kara kara düşünürken Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden bir telefon geldi.” diye yazmış mektubunun ilk bölümüne.

Gelen telefonun ucundaki Milli Eğitim görevlisi Müdür Vekili Nazım ÖZKAN’a yardımdan bahsetmiş, Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı (TOVAK)’dan bahsetmiş, TOVAK’ın maddi katkı için yönlendirdiği  Ali Haydar ÜSTAY’dan bahsetmiş, İMECE’ den bahsetmiş. Tabii İMECE kavramı şimşek gibi çakmış Nazım Hoca’nın zihninde. Mektubun başında anlattığı sıkıntılardan kurtulmanın yanında İMECE alışkanlığının yeniden canlanacak olması heyecanlandırmış onu.

Sonrasını şöyle anlatmış “İMECE’nin hala ölmediğini anlatmak için önüme bir fırsat geçmişti. Hemen okulda çalışacak gönüllü vatandaşların yanına gittim. Bu durumu duyan vatandaşlar “bizim okulumuz diyerek iş gücü imkanlarımızı sunarız” dediler. Daha sonra ihtiyaç duyulan malzemeleri temin ederek çalışmalara başladık. Okulumuz bina girişine ait yolu betonarme (35 torba çimento+3 römork kum alarak) yaptık,  yolun sağına ve soluna parke taşı döşedik. Yolun sağ ve sol tarafına çam ağaçları diktik. Okulumuz fen bilgisi laboratuarını bölerek yeni oda kazandırdık. Yine okulumuzun sınıf kapılarını onardık, kırılan bölümleri (yama yaparak ) taktık, bazılarının kilitlerini değiştirdik ve kullanılır duruma getirdik.”

Mektuptan anlıyoruz ki Nazım Hoca’yı sadece  okulun girişini güzelleştirmek, fen bilgisi laboratuvarına oda ilave etmek, kapıları tamir etmek v.s. sevindirmemiş. Elbette onun için bu ihtiyaçların giderilmesi de önemli. Ancak esas İMECE denen sosyal dayanışmanın yeniden hayata geçtiğini görmüş olmak sevindirmiş onu.

Bu duygularını “Böylece eğitim ve öğretim yuvamız olan  okulumuz daha güzel bir görünüme kavuştuğu gibi köylerde İMECE’nin önemi uygulamalı olarak çocuklarımıza anlatılmış oldu.   

Bu çalışmalarda bize maddi destek veren  Ali Haydar ÜSTAY beye ve İMECE projesini yürüten  TOVAK’a şahsım ve öğrencilerim adına binlerce teşekkür eder saygılar sunarım.” diyerek anlatmış mektubunun sonunda.

Yüreğiniz rahat olsun Nazım Hoca ve Nazım Hoca gibi özveriyle çalışan bütün hocalar; biz TOVAK olarak, hayırsever kişi ve kurumların sağladığı maddi, sizin gibi çalışkan insanların da sağladığı manevi destekle güzel yurdumuzun her tarafını İMECE ışığı ile aydınlatmak için yola çıktık. Bu yolda emin adımlarla yürüyoruz.

Tüm Bültenler