62
TED İstanbul Koleji’nde İMECE Kulübü Kuruldu

Ben Göksel Kalçek, TED İstanbul Kolejinde dört yıldır psikolojik danışman olarak çalışmaktayım. Mesleğimde ise 13.yılımı çalışıyorum. Bu meslekte çalışmanın en önemli tarafı bireylerin sosyal ve kişisel gelişimlerini daha yakından takip edebiliyor olmaktır. İşte ben de gençlerin bu sosyal ve etik anlayışlarına biraz katkı sağlamak için yıllardan beri çalıştığım her yerde gençlerin bu çalışmalarına destek olmayı ve onları bu tür çalışmalara teşvik etmeyi  her zaman kendime görev bilmişimdir. Bu çalışmaları her zaman gönüllü olarak yapıyor olmak daha büyük bir keyif ve haz veriyor bana.

Okulların temel işlevleri elbette eğitim ve öğretimdir. Özellikle ortaöğretim kurumları gençleri bir üst öğretim kurumlarına hazırlama yolunda daha iyi öğretim programları hazırlar ve bunları uygulamalı olarak öğretirler. Artık okullar özellikle eğitime farklı yöntemler geliştirerek kendileri adına farklıklar yaratmak ve uluslararası programları yakalamak için sürekli bir gelişim içindedirler. Farklılıklar sadece öğretim programları ile karşımıza çıkmamaktadır. Okullar gençleri sadece bir üst eğitim kurumuna hazırlamaz aynı zamanda da hayatın anlamını kavrama ve onunla ilgili soruları ve sorunları çözme yönünde pratik uygulamalar da yaratırlar.

Bu uygulamalara bir örnek oluşturacak felsefesi yaşayarak öğrenme modeline uygun bir proje geliştirmeye karar verdik. Bunu düşünürken, biz de biraz geçmişimize gittik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında açılan köy enstitülerinin modelini kullandık. Yaparak, yaşayarak ve içselleştirerek öğrenme.  Daha sonra  TOVAK ile birlikte okulumuzda toplumumuzun önemli bir değeri olan İMECE’yi bir kulüp haline getirerek çalışmalarımıza başladık.

Geçen yıl İMECE Kulübünü okulda kurmak için yöneticileri ile yaptığımız ilk görüşmede tanıdım TOVAK’ı ve yaptığı  çalışmalardan çok etkilendim. Görüşmemiz sırasında,  gençlerin bu tür çalışmalarda her şeyin kendi ürünleri olması gerektiğinin önemden ve onlara kazandırdıklarından bahsettim.

Okulumuzda İMECE kulübünü kurarken, bu kulübe girmek isteyen öğrencilerde bazı kriterlerin olması gerektiğini düşündük. Çünkü bizim hedefimiz sadece İMECE çalışmalarından ibaret değildi. Bunun yanı sıra bu kulübü seçen öğrencilerin gittikleri köylerde, köylülerle sosyal yaşamlarının olacağı, burada en az iki gün konaklanacağı, bu konaklamanın da çadırlarda olacağı, İMECE faaliyeti sırasında yapacakları temel becerileri kazanmaları için birtakım öğrenme süreçlerinden geçecekleri gibi düşüncelerimiz vardı.

Bu çalışmalar sırasında öğrencilerimizin bazı temel becerilerinin gelişeceğini düşündük ve bunu başardık da. Bunun için okulumuzdaki atölyeler kullanılarak, tamirat ve bakım ile ilgili temel becerilerin geliştirilmesi sağlanacaktı. Öğrencilerimiz en az ayda bir kere bu atölyelere giderek boya yapmak, marangozluk ve buna benzer temel becerileri kazanmaya yönelik olarak çalışmalarda bulunacaktı. Tüm bunları yapabilecek 15 öğrenci bize müracaat etti. Bir öğrencimiz böceğe karşı alerjisi olduğundan kamp yapamayacağı için kulüpten ayrılmak zorunda kaldı. Şu anda 14 öğrenci ile yukarda belirttiğimiz çalışmalar doğrultusunda faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz.

Öğrencilerimiz İMECE için gerekli parayı, evlerinde hazırladıkları pasta-börekleri okulda satarak elde ettikleri için her hafta perşembe günü öğle arasında bu faaliyeti gerçekleştirmektedirler.       

Öğrencilerin, temel becerilerini geliştirmek için yaptıkları atölye çalışmalarından görüntüler…            

Temel kamp becerilerinin geliştirilmesi için kamp eğitimleri titizlikle gerçekleştirildi.

İMECE kulübünde öğrencilerimiz yaşayarak öğreniyorlar. Hedefimiz, mayıs aynının ortalarında TOVAK ile birlikte belirleyeceğimiz okula giderek, hem öğrencilerimizin dünyasına yeni bir pencere açarak hayatlarında olumlu bir etki bırakmak, hem de gelecek ile bağlarını kurmaktır. Kulüp başkanımız Nazlı Gültepe’nin kulübümüze üye olduktan sonraki düşüncelerini sizlerle paylaşarak bitirmek istiyorum.

‘’Bu kulübe gelmemin nedeni, toplum yararına yardımlaşma ve İMECE kelimesinin anlamına da uygun bir şekilde faaliyetler yapmaktı. İlk günden itibaren çok şey öğrendim bu kulüpte, seçimler yaptık ve başkan oldum. Bu etkinliklerin içinde yer aldığım için çok mutluyum. Şimdiye kadar birçok satış yaptık ve çeşitli yardımlar için da para kazandık. Çadır kurmasını, kamp ortamında nasıl yaşanacağını öğrendik. Şimdi ise sırada düzenlediğimiz satışlar ve kamp deneyimimizi ve becerilerimizi birleştirerek ülkemizin herhangi bir ilinde yardım isteyen okullara destek olmak için planlar yapıyoruz. ‘’

                                                                                                         

 

Tüm Bültenler