İzmir Urla Balıklıova Köyü İlköğretim Okulu, İMECE sayesinde yeni kütüphanesine kavuştu. Bu projeye destek veren Doris Tecmen’in katkılarıyla artık Balıklıova Köyü çocukları geniş bir kütüphanenin sahibi.
Prof. Dr. Levent Kırılmaz ve “Eğitim İçin Elele Grubu” bursiyeri 17 öğrenci hep birlikte kitap ve ansiklopedileri otobüsle Balıklıova’ya taşıdı. Kırılmaz ve ekibi, pek çok iş yaptıkları bu günü keyifle anlatıyor. Saat 10.00 gibi köye varan ekip, köyde son derece sıcak karşılandı ve çok iyi ağırlandı. İşe başlamadan önce, köyün kahvesinde gevreklerini yiyip çay içtiler ve hemen akabinde okula geldiler. Burada kendilerini heyecanla bekleyen öğrencilerin sevgi dolu karşılamasının ardından işe koyuldular.
Öncelikle eskiyen kütüphane rafları yerlerinden söküldü ve Yusuf usta yeni rafları, öğrencilerin yardımıyla monte etti. Levent hoca mektubunda bu çalışmayı şöyle anlatıyor: “ Kütüphane rafları yapılırken, herkes kelimenin tam anlamıyla birer arı gibi çalışıyordu. İçeride göz gözü görmüyordu sanki. Bir yandan eski kitaplar dışarı çıkarılıyor, diğer yandan da otobüste beraberimizde getirdiğimiz yeni kitap-ansiklopedi-kırtasiye malzemeleri yine öğrenci-bursiyer işbirliği ile okula taşınıyordu. ”
Rafların montajı bitince, yeni rafların tozları alındı ve öğrenciler için en heyecan verici bölüm başladı: Kitapları yerleştirmek. Kitaplar hikaye-roman, ders kaynak kitapları, ansiklopediler gibi sınıflara ayrıldı. Bursiyerlerin ve öğrencilerin yardımıyla kitaplar yerleştirilirken herkes daha hızlı çalışmak için birbiriyle yarışıyordu. Levent Hoca, özellikle 3. sınıf öğrencisi Süleyman’ın çalışmasına hayran kaldığını söylüyor.
Kısa zamanda kitaplar yerleşti ancak bazı raflar boş kalmıştı. Bursiyerler ve Levent Hoca, daha sonra yeni kitaplar getirmek üzere öğrencilere söz verdi. Elbette çalışma bittikten sonra kütüphanenin zemini de silindi ve öğrencilere yeni ve temiz bir kütüphane hediye edilmiş oldu. İş tamamen bittiği zaman öğrencilerin ve bursiyerlerin yüzlerindeki gurur ve sevinç ise gerçekten görülmeye değerdi.
Okula 80 fidan dikildi.
Balıklıova köyü, öğlen yemeği vakti misafirperverliğini bir kere daha gösterdi. Müdür Bey, pide yaptırmıştı, kahvehanede neşeyle öğle yemeği yenildi ve üzerine çaylar içildi. Ancak daha yapılacak iş bitmemişti. Levent hoca ve ekibi sadece kitap değil, aynı zamanda fidanlar da getirmişti Balıklıova Köyüne. Bu nedenle öğle yemeği faslı uzun tutulmadan fidan dikmeye koyuldular. Getirilen 45 adet mavi servi, 10 adet fıstık çamı, 10 adet sakız ağacı, 3 adet dut ve 10 adet mantar meşesi fidanı dikildi. Fidan dikimi sırasında da çok güzel bir işbirliği sağlandı. Görülmemiş bir enerjiyle çalışan çocuklar, son derece iyi organize olmuşlardı, birisi mesafe çubuğuyla dikim yerini belirlerken diğeri yeri kazıyor, bir diğeri fidanları toprağa yerleştiriyor, bir başkası da can sularını veriyordu. Süleyman, Levent hocayı burada da yalnız bırakmadı ve ekibe son derece yardımcı oldu. Çok kısa zamanda 80’a yakın fidan dikildi.
Yoğun çalışmaya rağmen, öğrenciler yorulmamıştı, hep beraber voleybol, futbol oynadılar. Levent hoca getirdiği çikolata ve gofretleri dağıttı. Tüm ekip okul önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. İşler bitmişti ancak henüz gün bitmemişti, ekip Balıklıova köyünün eskiden kurulu olduğu yerleri gezdi, çimlere uzandı, şarkılar söyledi. Ekipten Caner isimli bursiyerin ailesi ziyaret edildi. Köyün bahçelerinden taze enginar ve bademler yenildi. Bu güzel günün sonu geldiğinde herkes için ayrılmak zor olsa da veda zamanı gelmişti. Levent hoca ve ekibi tekrar görüşmeyi umarak köyden ayrıldı.
|