Nürnberg Üniversitesi Güzel Sanatlar Öğretmenliği bölümünün öğrencileri ve öğretim elemanları TOVAK’ın Turunç’taki kültür merkezine yıllardır gelip ve iki hafta kadar kalarak dönem projelerini uygularlar.
Geçen yılki gelişlerinde kendilerine İMECE konusunda bir sunum yaptık. İMECE’nin geleneksel anlamını, bu anlamı köy okullarımızın onarımında nasıl yaşattığımızı, onarılan okulların öncesini, onarım sürecini ve sonrasını, görsellerle, belgelerle anlattık.
Geleceğin sanat öğretmenleri olacak bu gençler, hiçbir önerimiz olmadan, ima dahi edilmeden hemen atıldılar:
Bir okul bulun, biz de İMECE’ye katılalım.
Nürnberg, Antalya’nın kardeş şehri. Onlara Antalya il sınırları içinde bir okul bulmanın daha anlamlı olacağını düşündük. İMECE ateşini yakan öğretmen kardeşimiz Aytaç KOÇ halen Antalya’da çalışıyor. Hemen ilişki kurdu. Kaş İlçesinin Dirgenler Köyünde bir okul seçtik.
Gençler Nürnberg’e döndüklerinde hemen işe giriştiler. Sergi yaptılar; kermes düzenlediler; yiyecek içecek sunup sattılar; kaynak oluşturdular.
Nürnberg’de Alman gençler kaynak için, Kaş’ta köylüler onarım için çalıştılar. İMECE uluslararası bir gönül coşkusuna yol açtı.
Öğretim elemanı ve dostumuz Sabine RICHTER ve diğer öğretim elemanı arkadaşlar da ilgilerini hep canlı tuttular. Ve Nürnberg Başkonsolos’umuz Ece Çil ÖZTÜRK de ilgisini esirgemedi.
Fakat İMECE’nin bu uluslararası yolculuğunun asıl ilham kaynağı Köln Başkonsolosumuz Mustafa Kemal BASA’dır.
2011 Yılı Köln öğretmenler günü kutlamasına kanat gererek, başkaca destekçiler de bularak en az 20 okulun onarımına kaynak sağlama duyarlılığı ile İMECE ateşini Almanya’da yaygınlaştırmıştır.
Şimdilerde de Türk ve Alman gençlerin, Türkiye’ye bizzat gidip köy okullarının onarımda birlikte alın teri dökmesi için uğraşıyor. Bu da olacak, göreceğiz.
|